Springmask hos barn

Springmask är inte farligt, men ack så äckligt och besvärande. Det är en tarmparasit som lätt sprids mellan barn. Du upptäcker det oftast genom att barnet klagar på att det ”kliar i rumpan”. Oftast brukar barnet upptäcka det vid läggdags, då letar sig de små maskarna ut vid ändtarmsöppningen.

Hur smittar springmask?

Mellan barn sprids de lätt via ytor som flera barn vidrör, leksaker, kläder med mera.

Hur vet man att det är springmask?

Om man tittar på barnens avföring kan man se ljus trådliknande maskar. Man kan också se dem vid ändtarmsöppningen (på kvällstid när barnet legat stilla ett tag är det lättast att fånga dem).

Hur blir man av med springmask?

Det finns två läkemedel som är effektiva – behandlingarna behöver man upprepa två gånger med 2 veckors mellanrum. Detta för att eventuellt okläckta ägg som man inte fick med vid första behandlingen ska försvinna.

Man brukar rekommendera Vanquin i tablettform som är ett receptfritt läkemedel, det passar vuxna och barn som väger 10 kg eller mer. Men under en längre tid har detta läkemedel varit mer eller mindre omöjligt att få tag på då det varit slut.

Är det fortfarande slut behöver du få använda Vermox som är receptbelagt. Detta tas i flytande form och kan ges till barn över 2 år. Behöver du få tag i Vermox men inte har möjlighet att gå till en vårdcentral för att få ett recept utskrivet så kan en nätläkare hjälpa dig.

Hur undviker man att få tillbaka springmask?

Hygienen är jätteviktig. Byt underkläder, sovkläder och sängkläder dagligen (glöm inte att tvätta gosedjuret) om du kan och tvätta kroppen, rumpan och händerna ofta. Passa på att byta handdukar ofta och gör rent under naglarna.

Städa sovrum, badrum och toaletter extra ofta!

Doktor.se
Kry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *